Априлски рат

  • Аутор Вељко

                      Након дугих прититсака, праћених  чак ултиматумом југословенској влади, Југославија је приступила Тројном пакту 25.марта 1941.године. Реакција у војном врху, али и у народу, је била неочекивано оштра – народ је већ 27.марта демонстриртао  улицама градова, а војска је извршила државни удар и збацила владу Цветковић – Мачек.

                Хитлер је, прилично разгневљен, издао наредбу за напад на Југославију.

               План напада на Југославију је добио шифровано име ,,Директива бр.25“ и надовезивао се на план напада на Грчку под кодним знаком ,,Марита“. Немци су били добро упознати са приликама у земљи и војсци. Разједињено југословенско друштво погођено унутрашњом политичком кризом, оптерећено растућим националистичким и сепаратистичким тежњама доводило је у питање покушај  мобилизације. Код једног дела несрпског становништва борба за одбрану Југославије није се могла очекивати. Немци су рачунали да ће Хрвати приликом напада бити на немачкој страни, а за узврат, преко усташке емиграције гарантован им је прикладан политички поредак и стварање независне државе.Уз то неупоредиво мање бројно стање и скромне техничке могућности југословенске војске обезбеђивали су надмоћнијој немачкој војној сили лаку победу. Из тих разлога стратегија напада на Југославију је била релативно једноставна. Ради задавања озбиљног психолошког ударца, за почетак ратних операција предвиђено је брутално бомбардовање Београда и других градова. Душан Симовић у страху да Немцима не да повода за напад издао је наређење за општу мобилизацију тек 3. априла. Истог дана проусташки организован ваздупловни капетан Владимир Крен је из Загреба пребегао у Аустрију са плановима ваздушне одбране и летачким распоредом југословенског ваздухоловства.

Authentic Sneakers | Sneakers Опширније: Априлски рат

Да ли сте знали ?

  • Аутор Вељко
... Да је гимнастичко друштво "Душан Силни" основано у Лесковцу још далеке 1896. године!
... Да је први фудбалски (лоптачки) клуб основан 1919. године! Звао се "Обилић".
... Да је "Лесковачко ловачко друштво" основано такође 1919. године!
... Да је планинарско друштво постојало у Лесковцу још 1920. године.
... Да је шаховски клуб основан 1924. године.
spy offers | Shop: Nike Опширније: Да ли сте знали ?

ЛЕСКОВАЧКИ ЈОВАНЧА МИЦИЋ

  • Аутор Вељко

                               -  Први Србин који је обишао свет! -

                              Опклада вредна 10.000 динара

 Многе личности су обележиле друштвени живот Лесковца између два рата, а једна од таквих је Милорад Рајчевић, лесковачки Јованча Мицић!

Рајчевић је још у раној младости показивао изразит авантуристички дух. Желећи да изучава сликарство, већ са петнаест година одлази у Беч, обилазећи и остале веће градове у Аустрији. Потом одлази у Немачку, Француску, Швајцарску,да би га на крају пут одвео у Јерусалим. Током тог четворогодишњег путовања научио је пет језика.

Sneakers Store | Air Jordan Release Dates 2021 , Chnpu Опширније: ЛЕСКОВАЧКИ ЈОВАНЧА МИЦИЋ

Слике из живота старог Лесковца

  • Аутор Вељко

  Ако и можемо да нађемо неку сличност између САД-а и Србије, онда је за то заслужан баш Лесковац у периоду између два светска рата.

 Као што знамо, у школама се пре Другог светског рата учила веронаука, која је била обавезни предмет. Али, црква се уплитала и у наставни садржај осталих предмета. То је ишло чак тако далеко да је црква тужила Првостепеном суду у Лесковцу учитеља Стевана Караџића " ... што је деци говорио да је човек од мајмуна постао...".

         ... И тако је у Лесковцу обновљен чувени " Мајмунски процес" који је изазвао велику пажњу јавности, али и смех...

  Овакав  судски процес је већ био вођен у америчкој држави Тенеси 1925. године, када су верски фанатици тужили судовима наставнике који су деци у школама причали о Дарвиновој теорији постанка човека.

                                                           Извор:"Историја Лесковца 1918 - 1928"   аутор,Сергије Димитријевић

                                                                                              

Running Sneakers | Air Jordan 1 High University Blue Hoodie to Match

ПРОФИЛИ У ШКОЛИ

Овде се налазимо