ЛЕСКОВАЧКИ ЈОВАНЧА МИЦИЋ

                               -  Први Србин који је обишао свет! -

                              Опклада вредна 10.000 динара

 Многе личности су обележиле друштвени живот Лесковца између два рата, а једна од таквих је Милорад Рајчевић, лесковачки Јованча Мицић!

Рајчевић је још у раној младости показивао изразит авантуристички дух. Желећи да изучава сликарство, већ са петнаест година одлази у Беч, обилазећи и остале веће градове у Аустрији. Потом одлази у Немачку, Француску, Швајцарску,да би га на крају пут одвео у Јерусалим. Током тог четворогодишњег путовања научио је пет језика.

Sneakers Store | Air Jordan Release Dates 2021 , Chnpu

Вративши се у Србију,  почиње да се бави спортом.

Случај је хтео да се Рајчевић већ 1910. године упозна са браћом Савић који су били оснивачи и уредници листа Малижурнал“ , иначе једног од најтиражнијих листова у Србији тог доба.

Привучени овим необичним младићем, браћа Савић су му понудили награду од 10.000 динара ако обиђе Европу, Азију, Америку и Африку, а да би све било веродостојно, морао је да шаље разгледнице  на одређено време.

Рајчевић је опкладу прихватио и кренуо на пут дуг две године!   Са собом је понео свеску у коју је требало да се упишу све познате личности које буде сретао. Тако су се у њој нашли потписи  принца Ђорђа Карађорђевића ког је срео на самом почетку пута,краља Сијама (који  му је чак поклонио моторни бицикл како би лакше путовао), и многих других. Занимљиво је да је глас о њему стигао у Индију пре њега самог, те су му тамо приредили величансвен дочек. Потпис јапанског цара није могао да добије јер се по тамошњој традицији цар сматрао божанством, али је такође био лепо дочекан. Следе путовања кроз многе земље где упознаје раличите културе и народе.

Наравно, опкладу је добио!

Током свог живота пропутовао  је око седамдесетак земаља. Са својих путовања  је слао занимљиве репортаже, а написао је и неколико путописа .

Његова путничка“ књига је постала највећа збирка аутограма са потписима принчева, краљева,државника и других значајних личности.

Милорад РајчевићЛесковчанинпостао је прв иСрбин који је обишао свет!

ПРОФИЛИ У ШКОЛИ

Овде се налазимо